Fluitiste Romana Goumare is freelancer bij orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Münchner Philharmoniker, Concertgebouw Kamerorkest, Münchner Symphoniker, Münchener Kammerorchester, Residentie Orkest, Philharmonie Zuidnederland, het Gelders Orkest, het Balletorkest en de Radio Kamer Filharmonie. Zij werkte met dirigenten als Claudio Abbado, Zubin Mehta, Valery Gergiev, Semyon Bychkov, Franz Welser-Möst, Yannick Nézet-Séguin, Reinbert de Leeuw, Frans Brüggen en Ton Koopman. Tijdens haar studie maakte zij deel uit van het Nationaal Jeugdorkest, het UBS Verbier Festival Youth Orchestra en het Gustav Mahler Jugendorchester.

Romana studeerde bij Eline van Esch aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar zij haar eerste fase diploma behaalde in 2001. Dankzij een beurs van de Nuffic en het Fonds van de Podiumkunsten was zij in staat haar studie voort te zetten aan de Royal Academy of Music in Londen waar zij fluit studeerde bij Michael Cox en piccolo bij Keith Bragg. In 2002 behaalde zij haar masterdiploma met onderscheiding en met toekenning van de Irene Burcher Memorial Prize voor het beste houtblazersexamen. Masterclasses volgde ze bij Janos Balint, Sebastian Bell, Emily Beynon, William Bennett, Jaime Martin, Robert Dick, Wilbert Hazelzet, Patricia Morris en Jacques Zoon. Op 12-jarige leeftijd maakte zij haar televisiedebuut als soliste voor het Nationaal Jeugdorkest.

Met het Darius Ensemble werd zij geselecteerd voor de serie 'Het Debuut' en trad zij op in het TV programma 'Vrije Geluiden'. Regelmatig werkt zij samen met pianiste Ani Avramova en Femke de Graaf.

Zij trad op in festivals als de BBC Proms, Edinburgh Festival, Luzern Festival, Kurtag Festival, Verbier Festival, Salzburger Festspiele, Holland Festival, Grachtenfestival, tijdens het Europees Podium voor Jonge Musici in Brussel en in zalen als het Concertgebouw te Amsterdam, Berliner Philharmonie, Royal Albert Hall te Londen en de Musikverein te Wenen.

Romana bespeelt een Brannen Cooper fluit met Lafin kopstuk en een Braun piccolo.